A nem kiabálós apukák blogja

Apa vagyok! Boldog és büszke! Ez életem legnagyobb élménye. És nem kiabálok a gyerekeimmel. Ez a blog azoknak szól, akik kiabálás nélkül képzelik el a gyerek nevelést.

Facebook

A szigorú vs. laissez-faire iskolai modell skála mindkét végére találunk példákat. Vajon a szigorúság szükséges velejárója a jó teljesítménynek?

A konkrét példa: Ugyanabban az utcában van egy konzervatív, kicsit szigorú iskola és egy nagyon liberális, alternatív szellemiségű iskola is. Pénteken, október 13-án volt a Bólyai matek verseny. A konzervatív iskola diákjai toronymagasan "lenyomták" az alternatív iskola diákjait. És ez nem eseti. Ez az általános. A konzervatív iskola diákjai jobban szoktak felvételezni, erősebb iskolákba jutnak be stb. 

Hát akkor mi következik ebből? Hogy a szigorú iskolák diákjai boldogulnak jobban?

"A gyereknek nem az a dolga, hogy jól érezze magát az iskolában.' -mondja egyik másik szülő. És én ettől a falnak megyek. Esetleg így folytatódik az eszmefuttatás: Tőlem is megkövetelték a rendet, a tanulást stb, és ez így volt jó. 

Ha a metrón körülnézünk, akkor milyen arcokat látunk? Boldog emberek benyomását kelti a tisztelt uatzóközönség? Hát nem. Az embernek nem az a dolga, hogy jól érezze magát a munkahelyén, ezért boldogtalan embereket látunk munkába indulni. Hogy' is lenne ez másképp? Frusztráló volt az iskola, frusztráló a munkahely, szar az élet. 

Vajon ez az attitűd jó az embernek? Sőt! Vajon ez az attitűd jó a társadalomnak? Vajon ez az áhított "közjó"?

A gyerekkorban sok minden eldől. És a gyermekkor jelentős részét iskolai környezetben tölti az ember. Ha ott nem érzi jól magát akkor hogyan válhatna, fejlődhetne belőle egészséges lelkű, boldog ember?

De van egy kis gond. A szigorú iskola diákjai sikeresek a tanulmányaikban. Az alternatív iskola diákjai meg  alig jutnak be jó középiskolákba. 

Mit tegyen a szülő? Hagyja, hogy jól érezze magát a gyereke, és kockáztassa, hogy semmire sem viszi? Vagy vállalja a szigort, az esetleges szorongásokat, hogy boldoguljon a gyereke? Dehát a boldogsághoz nem elég a jó diploma, a jó állás, a jó fizu.

Nem lehetne, hogy úgy érezzék jól magukat a gyerekeink, hogy közben teljesítenek is? Vagy: nem lehetne, hogy azért mert teljesítik a követelményt, még boldogok is maradnak?

Címkék: iskola liberális nevelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://apagyere.blog.hu/api/trackback/id/tr10012999294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.